Antivirusföretagen har börjat lansera 2010 års versioner av sina säkerhetspaket. Jag har redan skrivit några rader om Kaspersky Internet Security 2010, men nu börjar det komma en strid ström av nyheter från de andra tillverkarna. I den här bloggposten tänkte jag berätta vilka trender inom antivirus som gäller i år.
Säkerhetsföretagen brukar av naturliga skäl vara väldigt tysta om vad det är för funktioner som gäller i de kommande versionerna, eftersom de så klart inte vill att konkurrenterna ska få reda på vad de sysslar med. Man får som regel vänta tills programmen börjar lanseras innan man får släppa någon information. De gånger jag får reda på några coola nyheter i förväg så är det munkavel som gäller.
Flytt till molnet
En sak som är klar är att arbete i molnet (cloud computing) är den största trenden i år. Tekniken innebär att ditt säkerhetspaket håller sig á jour genom att kommunicera direkt med säkerhetsföretagets servrar. Det här gör att man kommer ifrån arbetet med att skicka ut definitionslistor med information om nya hot.
Idag är man ”tvungen” att ta det här steget, eftersom kompletta definitionslistor skulle bli enormt stora. Att disitribuera ut allt detta till alla kunder är knappt möjligt. Dessutom är det många som inte uppdaterar sina antivirus kontinuerligt, och då faller hela poängen med skyddet. Genom att arbeta i molnet kommer man ifrån detta.
Jag har flera gånger skrivit om Pandas gratisprogram Panda Cloud Antivirus, som är ett litet gratis antivirus som enbart arbetar i molnet. Riktigt så långt har de flesta säkerhetspaket inte gått. De kombinerar som regel ”gammal” teknik med att arbeta i molnet.
Att jobba i molnet har blivit nödvändigt idag. Virustillverkare släpper nämligen inte ett enda virus, utan disitribuerar ut mängder av olika varianter av varje viruskod. Då blir det ytterst svårt att hantera det med klassiska definitionsfiler. I och med molnet är du skyddad så fort säkerhetsföretaget noterat hotet och lagt in det i sina servrar. Genom möjligheten att användare kan bistå med information om nya hot de stöter på, kan säkerhetsföretagen vara väldigt snabba på att uppdatera skyddet.
Om en användare på Nya Zeeland hittar ett nytt hot, kan information omedelbart skickas till säkerhetsföretagets servrar för direkt analys. Är hotet legitimt läggs koden in i databasen och därmed är resten av världens användare också skyddade. Det handlar om ett arbete på minuter.
Det handlar inte bara om virus. Ett större hot är idag bedrägeri i form av scareware, phishing och liknande, där cyberkriminella försöker lura användare till att lämna ifrån sig pengar eller personliga uppgifter. Symantec lyfter fram detta i ett pressmeddelande om sitt nya Norton 2010.
Snabbare och tystare
Redan förra året påpekade jag trenden om att säkerhetsföretagen gör sina programvaror enklare, snabbare, mindre prestandakrävande och tystare. Detta har blivit ett måste eftersom många användare väljer att stänga av sina säkerhetsprogram när de ska spela eller titta på film, eftersom programmen historiskt sett dragit ner datorns prestanda.
Detta har man kommit långt med. I och med 2010 års versioner har de flesta antivirusföretag gjort sina program mindre krävande. De ska vara enkla att använda och de ska finnas i bakgrunden utan att störa dig som användare, och utan att påverka datorns prestanda märkbart.
Enligt Symantec kommer deras Norton 2010 att ta mindre än en minut att installera, bara kräva drygt 10 MB internminne när det körs och det kan skanna en hårddisk på dryga minuten. Läs mer om Symantec Norton Internet Security 2010 hos PCOnline.
Läsning: Så fungerar antivirus i molnet.